понеделник, 13 април 2020 г.

Дигиталните образователни игри „Пукльовците“ с безплатен достъп

"Пукльовците“ са дигитални образователни игри, които помагат на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в клас и са базирани на учебния материал по математика и български език от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

Да помогнем на Ани да има здрави очички

 Това, което за милиони деца е даденост, за Ани е мечта ─ зрящи, здрави очички. Ани се ражда с множество вродени заболявания ─ зрителна атрофия, вроден хипотиреоидизъм, Синдром на Марфан със съпътстващи сколиоза, спина бифида и тежък хиперфлексибилитет. Рядко срещана съвкупност от множество практически нелечими заболявания. Най-страшното сред тях е двустранната тежка атрофия на зрителните нерви и на ретините и на двете очи и малката Ани е изправена пред опасността да загуби своето зрение.

В Дупница започва акция „Купи и дари”

В Дупница започва акция „Купи и дари”. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Ротаракт клуб – Дупница. Инициативата ще продължи до 23 април. Акцията е насочена към хората, които са загубили работата си. За да се ограничи всякакъв контакт и струпване на хора, са поставени кошници на подходящи места след касите в големите хранителни вериги в града.

Всеки може да се включи в кампанията, като закупи продукти, които да дари в поставените кошници.

Мото клубове от цялата страна с призив към своите членове да не карат мотоциклетите си за удоволствие и да останат по домовете си


Мото клубове от цялата страна се обединиха в общ призив към своите членове – да не изкарват мотоциклетите си в дните на извънредно положение, ако ги ползват само за удоволствие и да останат в домовете си. Това съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

Инициативата е съвместна на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) и най-голямата свободна мото група в България „Sofia Riders”, а към нея се присъединяват и мото клубове от цялата страна.

Обявен е пожароопасен сезон в горите в 17 области на страната

Обявен е пожароопасен сезон в горите в 17 области на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.

124 пожара в горски територии са възникнали в страната от началото на годината до 12 април 2020 г.
Засегнати са повече от 5000 дка горски площи, което е четири пъти по-малко в сравнение със същия период за миналата година. От върхов пожар до момента са унищожени само 30 дка насаждения.

Wizz Air възобновява полетите между Варна и Лондон

Wizz Air обяви днес, че от 16 април 2020 г. авиокомпанията ще възобнови полетите между Варна и Лондон. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

Маршрутът ще се изпълнява три пъти седмично – вторник, четвъртък и събота, като билети могат да бъдат закупени онлайн на wizzair.com или чрез мобилното приложение.

Всички останали полети на Wizz Air от морската столица остават отменени до 1 май 2020 г. като мярка с цел ограничаване на разпространението на пандемията COVID-19.

Авиокомпанията припомня, че пътниците с резервации, засегнати от отмяната на полети, ще бъдат автоматично информирани по имейл, в случай че са направили резервациите си директно на wizzair.com или чрез мобилното приложение на авиокомпанията.

Кампания „Да бъдем хора - да дарим храна!“ се провежда в Благоевград

Сдружение с нестопанска цел „Доброта“ стартира благотворителна кампания „Да бъдем хора - да дарим храна!“, която ще бъде в полза на всеки, който е изпаднал в нужда поради въведеното извънредно положение във връзка с COVID-19. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин организаторите на инициативата. Между 13 и 17 април ще се събират дълготрайни хранителни продукти, които ще бъдат направени на пакети и дадени на нуждаещи се семейства от община Благоевград.

Утре ще монтират мантинели на "Струма", шофирайте внимателно

Утре – 14 април, шофьорите е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по автомагистрала „Струма” от 92-ри км до 97-ми, между п.в „Зелен дол” и п.в. „Благоевград – Юг”, поради монтаж на мантинели. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре до 18 ч се ограничава движението по път I-1/E79 София – Кулата при 383-ти км в Кресненското дефиле, поради ремонт на пътната плоча и асфалтовата настилка на мост над р. Струма. Трафикът преминава по спомагателен път в близост до съоръжението.

Пловдивски ученици с уникален жест към лекарите от УМБАЛ "Св. Георги"

Пловдивско училище дари специализирани ръкавици за 480 лева на медиците от УМБАЛ "Свети Георги". Парите са събрани от Коледния базар на учениците. За благородната кауза разказа майка на едно от децата пред Plovdiv24.bg.

4 В клас от основно училище "Княз Александър Първи" и тяхната класна г-жа Даниела Радичева всяка година дарявали парите от базара по Коледа с благотворителна цел.

Отпада срокът за подаване на заявление по схемата „60/40“

Досега крайният срок за заявления от компаниите бе 21 април.
Отпада крайният срок за фирмите в България да кандидатстват по мярката „60/40“, по която държавата ще изплаща 60% от осигурителния доход (брутната заплата) на работниците от засегнатите от коронавируса компании, както и осигуровките за тези 60%. Това става ясно от съобщение на Агенцията по заетостта.

Педиатри искат график за ваксинациите

Малките бебета, които не са покрити с ваксина, са поставени на изпитание. Когато децата тръгнат на детски градини, големите деца носят контакти на малките, а те са оголени откъм имунен статус. Това каза в ефира на БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар в София, педиатър.

Тя добави, че морбили продължава да циркулира из страната. Припомняме, че преди два месеца имаше бум на морбили в Пернишко.

Ще лекуват пациенти с COVID-19 вкъщи с хлорохин

В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова тв.

Той уточни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение преди да се стигне до тежки усложнения.

Самонаетите - без помощ, не внасяли във фонд "Безработица"

Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски стопани и тютюнопроизводители, лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност не се осигуряват във фонд „Безработица“ и заради това не могат да се възползват от мерките, които предприе държавата за защита на останалите.
Те могат да се възползват от гарантираните безлихвени кредити до 1500 лева за самонаети лица при пет години гратисен период и 10 години срок на погасяване.

Япония призна алкохола за дезинфектант

Министерството здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония призна напитките с високо съдържание на алкохол като средства за дезинфекция срещу разпространението на коронавируса.

„Тази специална препоръка, на първо място, се отнася към медицинските учреждения, които се сблъскаха с недостиг на стандартни дезинфектиращи средства.

Учениците с олекотен режим на работа цяла седмица

С олекотен режим на работа стартира настоящата учебна седмица за всички школа. Вместо да бъдат в пролетна ваканция, от днес до четвъртък учениците ще имат различни занимания рамките на до 4 часа всеки ден. Така едновременно децата ще си отпочинат от натрупаната умората от дистанционното обучение, но и ще има какво да правят през деня, за да не обикалят паркове и градинки, докато родителите им работят.

Популярни публикации