сряда, 15 април 2020 г.

Вижте кога се подават заявления за прием в детските градини в Благоевград

Актуализиран е графикът на дейностите по осъществяване на прием на децата в детските градини на oбщина Благоевград за учебната 2020/2021 година, както следва:

От 14 май до 28 май на текущата година - Подаване на заявления за прием в детското заведение.

До 03 юни на текущата година - Попълване на протокол, утвърден от директора, с класираните заявления, отговарящи на изискванията за прием в детското заведение и представяне на същите за проверка с цел идентифициране на деца, приети в повече от едно детско заведение от Сектор ‘‘ Информационно и техническо обслужване ‘‘ при Община Благоевград.

Наказателни дела за неверни декларации на КПП-тата в Ловеч

Полицията в Ловеч е започнала проверки относно верността на всички подадени досега декларации от гражданите на Контролно пропускателните пунктове на входовете и изходите на града, предаде БНР. От общинския оперативен щаб съобщиха, че за неверни данни при попълването на декларации ще се образуват наказателни дела.

Според наложените мерки пътуването от и към областните градове, включително и Ловеч, е разрешено само при неотложни случаи - отиване на работа, здравословни причини, грижа за възрастни роднини в селата, до хора, нуждаещи се от храна и лекарства.

Започва масово тестване на населението в България за коронавирус!

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че започва масово тестване на населението в България за коронавирус. "Досега провеждахме тестове на хората, за които имахме съмнение и които са свързани с тези лица.

Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме 20 000 PCR теста. Очакваме и още, които ще пристигнат. Това ще е пътят, по-който вървим“, каза още министър Ананиев.

ЕС представи насоки за излизане от карантината, когато условията позволяват

ЕС представи днес насоки за излизането от ограничителните мерки, наложени заради епидемията от Ковид-19. Предвижда се общите ограничения да бъдат заменени от целенасочени мерки, когато това стане възможно.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че целта е съгласувано излизане от ограниченията, на основата на научни данни за епидемичната обстановка в отделните европейски страни. Не даваме знак за премахване на мерките, а представяме рамка за решенията, които ще бъдат взети от държавите, когато бъде възможно, посочи тя.

Училищата ще плащат интернета на социално слаби ученици

Училищата вече имат право да плащат сметките за интернет на семействата на ученици, които по социални причини не разполагат с онлайн достъп. Това реши правителството на днешното си заседание. Целта е да се осигури възможност за онлайн обучение за всички ученици в условията на обявеното извънредно положение.

Поемането на разходите за интернет на ученици от социално слаби семейства става възможно чрез промяна в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Училищата занапред ще могат да правят това във всички случаи, когато присъственият учебен процес е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което се налага преподаване от разстояние в електронна среда.

Музеят в Брезник отправя предизвикателство към малките художници

Общинският исторически музей в град Брезник отправя предизвикателство към децата – любители на изобразителното изкуство.

„Тази година музеят няма да организира традиционната Великденска работилница, заради извънредното положение, но благодарение на новите технологии малките художници могат да изпратят картички или снимки на боядисаните от тях великденски яйца, които ще бъдат показани в изложба.“

Кметът на Кресна с отрицателен тест за коронавирус

Всички жители на Община Кресна могат да се тестват за коронавирус в лабораторията в центъра на Кресна срещу уговорено от общината минимално заплащане. Това съобщи за Радио Благоевград кметът Николай Георгиев, който се е тествал вчера. Резултатът от теста е излязъл тази сутрин и той е отрицателен.

Освен него на тест са се подложили още 20 общински служители. Техните проби също са отрицателни.

Финансово подпомагане за търговията с български оранжерийни зеленчуци

От днес до 31 май местни вериги от хранителни магазини могат да кандидатстват за финансово подпомагане, за да търгуват с български плодове и зеленчуци. Сумата, която ще бъде разпределена за целта от Фонд „Земеделие“ е 5 млн. лв.

122 малки хранителни вериги имат право на тази помощ - те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер.

Една история за доброто във времето на социалната изолация

Вчера (14.04.2020г.) в град Петрич едно момче за пореден път доказа, че има хора в които доброто винаги ще го има. Историята на случката се разказва от профила на Valentin Merry Badalovi във фейсбук и понеже напук на всичко лошо което ни сполетя покрай вируса и постоянното увеличаване на стреса за хората това е поредната хубава история която чета реших да я споделя с Вас.

Популярни публикации