неделя, 12 април 2020 г.

Петима с антитела след старта на масовите тестове в Банско

Рекорден брой от 148 тествани души с коронавирус отчетоха в Банско днес. Първи бяха изследвани лекари от болницата в Разлог, медици от спешния център и полицаи.

Бързите тестове са показали, че при петима има антитела, при други двама има прясна инфекция и още двама са дали положителен резултат и по двата показателя на имуноглобулин.

Орлин Павлов ще подари специален концерт „Още малко“ - тази вечер от 20:30

Орлин Павлов ще подари специален концерт „Още малко“, заедно с едни от най-добрите музиканти в България тази неделя, 12 април, за да направи големия християнски празник „Цветница“ незабравим!

Сцената на #ЖивотВкъщи, Орлин ще сподели с изключителните Милен Кукошаров (пиано), Мирослав Иванов (китара), Богомил Енчев (ударни), Мартин Ташев (тромпет), Владислав Мичев (тромбон) и Евден Димитров (бас).

Веригите започват преговори с нови доставчици на плодове и зеленчуци

Ще помагат и на малките производители, така че да отговорят на изискванията им.

Водещите търговски вериги в България – Billa, Kaufland, Lidl, T MARKET и Фантастико – подготвят пакет от доброволни мерки, които биха удовлетворили искането на българските производители повече от техните стоки да се предлагат на потребителите. Според тях това би било от полза и на самите купувачи.

От 21 април до 21 май родителите трябва да подадат заявленията за първолаци в съответните училища

От 21 април до 21 май родителите трябва да подадат заявленията в съответните училища като могат да направят това и по електронен път. Заявлението, попълнено и изпратено на електронната поща на учебното заведение или друга електронна система, ще бъде въведено във входящия дневник на училището.

Родителят на имейл ще получи входящ номер на документа, обясни директорът на Дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева: "За тази година ще действат

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи мерки в компенсация на търговците, след като от днес пазарите в София отново бяха затворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Кооперативните и цветни пазари в София няма да работят днес 12 април, а от понеделник до сряда (13-15 април) търговците ще могат да отворят и да продадат продукцията, с която разполагат. От 16 април пазарите отново се затварят до второ нареждане.

СЗО с добри новини за COVID-19 в Европа

Става въпрос за Испания, Италия, Германия и Франция. В същото време СЗО наблюдава влошаване на ситуацията с африканските страни. Разпространението на коронавируса в Европа постепенно се забавя. Това съобщи Тедрос Адан Гебрейус. „През последната седмица бяхме доволни да наблюдаваме забавяне в някои от най-тежко засегнатите страни в Европа, като Испания, Италия, Германия и Франция“, уточни той.

Важно за стопаните, които ще колят агнета! 24 часа по-рано! Уведомете агенцията по храните в Благоевград

Стопаните на агнета и ярета, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници, са задължени да уведомяват санитарните власти.

24 часа преди клането им, собствениците трябва да звънят в Областната дирекция по безопасност на храните. Посочен е телефон 0885 767 649, на който отговаря д-р Калина Милушева, съобщиха от Кризисния щаб в Благоевград.

Разпоредени са строги хигиенните изисквания.

Как да обясним на децата, че обедняваме

Няма какво да се лъжем, повечето от нас вече са изложени на един допълнителен стрес и това е обедняването. Съкращения, намалени заплати, неизплатени средства. Вероятно във всяко второ семейство вече има финансови трудности.

Децата обаче невинаги разбират какво означава това и си искат своето. Когато са по-малки, нуждите им също са по-скромни. Магазините за дрехи и играчки така или иначе са затворени, няма да се налага да ги дърпате, докато плачат и се тръшкат пред някоя витрина.

Схемата 60/40 може да има продължение

Правителството е готово да подкрепи с 40% от МРЗ работодателите след изтичане на участието им в 60/40

Схемата 60/40 може да има продължение - след края й държавата да продължи да поема част от заплатите и осигуровките на спасените от съкращения хора, макар и в малка степен. „Готови сме да осигурим подкрепа на работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за поне един месец след изтичане на участието им в схемата 60/40“, потвърди тази сутрин пред bTV социалният министър Деница Сачева.

(Не)очакван ефект: Covid-19 върна българите на село

Пандемията от коронавирус и въведените ограничения доведоха до сериозно обезлюдяване на улици, булеварди и площади. Все повече хора решават да продължат социалната си изолация с престой на село, предава NOVA.

Дезинфекции в дупнишкото селце Кременик много рядко се правят, пътищата са разбити и прашни, а болница има чак в Дупница. И въпреки всичко това, Кременик сериозно е повишил броя на жителите си напоследък, защото в доскоро тихите къщи, все по-често започнали да се настаняват млади хора от столицата. Защото в тишината и относителното безлюдие, те намерили сигурен начин да стоят надеждно далеч от коронавируса и психозата около него.

Популярни публикации