вторник, 14 април 2020 г.

Фабрика за идеи започна три кампании

Те са насочени към спешните нужди на възрастни хора и ученици в малките населени места и на артисти, загубили доходи.

Сдружение "Фабрика за идеи", от години отдадено на създаването на солидарни отношения между младежи от градове и възрастни хора в села с инициативата "Резиденция Баба", последния месец се оказа пред неотложни предизвикателства. Те са свързани с достъпа до медикаменти и дезинфектанти в мрежата от над 20 населени места в страната, с достъпа до образование на ученици от бедни семейства в селата и с проблемите на колегите от независимия сектор, където вече има бедстващи семейства, останали без доходи, съобщават инициаторите. За да им отговори навреме, Фабриката даде начало на няколко инициативи, към които всеки от нас може да допринесе, научи ДУМА от Йоана Стоянова.

Пределната възраст за постъпване в армията вече е 40 години

Народното събрание окончателно вдигна пределната възраст за постъпване в армията на 40 години.

С гласуваните на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерски съвет, парламентът драстично увеличи пределната възраст за постъпване в армията от 28 на 40 години.

Целта на правителството е намаляване на недостига на хора в армията, като последните данни отчитат 5000 незаети места.

Онлайн Маратон на четенето в Благоевград

По нетрадиционен начин протича тазгодишният Маратон на четенето в Благоевград. Заради извънредното положение, обявено в страната, маратонът се провежда онлайн и ще продължи до 24 април. От Регионалната библиотека "Димитър Талев" приканват своите читатели и всички хора, от различни възрасти и професии, да прочетат на глас от своето любимо литературно произведение. На фейсбук страницата на библиотеката организаторите на инициативата очакват вашите снимки и видеа, както и на reglibblg@abv.bg.

Зоя Войнова от Кърналово написа стихове за коронавируса

Оказва се, че и кризата може да провокира лирическата чувствителност на народните творци.

  Известният търговец на Кърналовската борса Зоя Войнова описа в стихове опасния вирус, който е най-коментираната тема през последния месец. Тя, не за първи път изразява в стихотворна форма лирическата си чувствителност към важни житейски теми и светски събития. Припомняме, че сватбата на Принц Хари и Мегън, бе последното стихотворение, което баба Зоя посвети на важно светско събитие, но тя е писала и по други актуални житейски теми като безработицата, отношението ни към труда и живота на пенсионерите.

Пръскат с дезинфектанти съдовете за смет в Благоевград

Продължава дезинфекцията на улиците в Благоевград, която беше разпоредена от Общинския кризисен щаб заради епидемичната обстановка. От днес се пръскат и съдовете за битове отпадъци.

 „Всеки ден излизат шест машини, които разпръскват по улиците 36 тона разтвор. Работници на фирма „Биострой дезинфекцират с пръскачки спирките на градския транспорт, пейките и алеите по парковете.

Важно от сесията на ОбС - Благоевград: Освобождават от наемни вноски концесионерите на общински имоти и временни търговски обекти!

Председателят на Общински съвет - Благоевград Андон Тодоров свика редовна сесия в зала "Пейо Яворов" днес, на която общинските съветници гласуваха по 15 точки от Дневния ред. Предвид извънредното положение в страната и спазването на противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на коронавирус, заседанието се проведе на закрити врата за граждани.

Синята зона в Разлог е платена от днес

Синята зона в Разлог е платена от днес, съобщиха от Общината. От началото на извънредното положение в страната, местата за паркиране в центъра на града бяха безплатни.

От пресцентъра на общината посочват, че това е довело до злоупотреби, като е имало водачи, които са оставяли автомобилите си паркирани продължително време в центъра на Разлог.

Reuters: Полша ще започне да смекчава мерките за карантина от 19 април

Полша ще започне да смекчава ограниченията върху своята икономика от 19 април. Това обяви министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски, предава Reuters.

"От 19-и ще започне бавно за размразяваме икономиката", заяви той пред полското радио RMF FM.

Междувременно правителствения говорител Пьотр Мюлер заяви, че Полша вероятно първо ще премахне ограниченията върху магазините, когато това се случи.

Държавно приложение ще следи чадърите и хигиената по плажовете

Министерството на туризма разработва мобилно приложение, с помощта на което туристите ще могат да разберат къде по плажовете в курорта, в който се намират, има свободни чадъри и шезлонги. Също така апликацията ще показва на какво разстояние са едни от други, както и каква хигиена се спазва на съответния плаж.

„На финала сме на разработването на това приложение. Ако има късен летен сезон – юли/август, то това ще бъде едно от изискванията към концесионерите - да използват това приложение, за да се избегне втора вълна от зараза, каквато предвиждат много експерти“, каза ресорният министър Николина Ангелкова в интервю за БНТ.

Конкурс за децата „Водата и земята“

Музей на водата - Благоевград с арт предизвикателство към децата! „Водата и земята“ – нарисувай, изпрати и награда спечели Музей на водата – Благоевград отправя арт предизвикателство към всички деца от предучилищна и училищна възраст. От 7 до 30 април, те могат да изпратят снимка на авторска рисунка на e-mail: art_vik@vikblg.com, както и чрез съобщение в страницата https://www.facebook.com/MuzeiNaVodata, а темата е „Водата и земята“. Участниците следва да посочат от кой град са, име и фамилия, години, телефон за връзка. Инициативата има конкурсен характер, като в нея могат да се включат деца от цяла Благоевградска област.

Важни финансови новини за родителите в неплатен отпуск

От днес родителите на деца до 12 години, които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще могат да кандидатстват, за да получат еднократна помощ в размер на 375 лв.

Кандидатстването ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ, предава БТА.

Популярни публикации