вторник, 14 април 2020 г.

Държавно приложение ще следи чадърите и хигиената по плажовете

Министерството на туризма разработва мобилно приложение, с помощта на което туристите ще могат да разберат къде по плажовете в курорта, в който се намират, има свободни чадъри и шезлонги. Също така апликацията ще показва на какво разстояние са едни от други, както и каква хигиена се спазва на съответния плаж.

„На финала сме на разработването на това приложение. Ако има късен летен сезон – юли/август, то това ще бъде едно от изискванията към концесионерите - да използват това приложение, за да се избегне втора вълна от зараза, каквато предвиждат много експерти“, каза ресорният министър Николина Ангелкова в интервю за БНТ.


По думите й тази година изтичат 54 договора за концесии на плажове. Тя уточни, че вече има 38 нови концесии, както и че се обсъжда и отмяна на концесионните задължения, за да се пуснат безплатни чадъри и шезлонги по време на летния сезон по Черноморието.

Друга мярка, която е обсъждана в министерството, е отстоянието между спасителите на плажа да е 150 метра, а не 100, като това няма да важи в националните курорти. Ангелкова подчерта, че това е само предложение, което ще се обсъжда спрямо развитието на разпространението на коронавируса.

„На ден един милион души в сектор туризъм и хотелиерство губят работните си места по света, по данни на Световната организация по туризъм. По данни на Агенцията по заетостта в последния един месец над 70 000 души са останали без работа в България, като 23.7% от тях са били заети в сектор хотелиерство и ресторантьорство. Броят на туроператорите, които са останали без работа, е 203“, обясни министър Ангелкова.

По отношение на мярката „60/40“ ресорният министър заяви, че вече 48.7% от фирмите в сектора са се възползвали от нея, което на практика означава над 37 000 спасени работни места.

Николина Ангелкова отново повтори, че секторът силно се надява да има късен летен сезон, който да успее до някаква степен да компенсира загубите. По думите й отменени резервации за след 15 юни все още няма. Тя отново напомни, че заради удълженото извънредно положение пари за провалени екскурзии, организирани чрез туроператори, ще се връщат след 13 юни.

От думите на министъра на туризма стана ясно, че тя подкрепя предложението на Националния борд по туризъм за по-облекчен визов режим за турските и руските туристи, както и за отпускането на финансов ресурс за българските чартъри. „За нас всички пазари са важни. И всяка една отстъпка, която бихме могли да направим ще бъдем благодарни. Не само по отношение на руския пазар, но и за Турция. Те също са изключително важен пазар за нас. Изключително важно в тази ситуация и е регламента и условията за авиосектора. Защото ако нямаме авиокомпании, които да летят до определена дестинация, то много трудно можем да възстановим нашия сектор“, каза още тя.

Източник: https://www.economic.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации