петък, 24 април 2020 г.

Община Благоевград организира конкурс "Мило сърце 2020“

Община Благоевград организира конкурс ,,Мило сърце 2020“, посветен на медицинските сестри.

Във връзка със Световния ден на медицинските сестри, който се отбелязва на 12 май, по инициатива на Община Благоевград се организира анкетно проучване за най-милосърдна медицинска сестрa в Благоевград за 2020 г. под надслов ,,Милосърце 2020“.

Анкетното проучване съдържа номинации на медицински сестри, работещи в лечебните заведения в Благоевград и филиала за Спешна помощ.

Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити за подкрепа на хора, лишени от възможността да работят заради пандемията

Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.

Малките герои на България

"Ние, децата от 2"а" клас на СУ "Отец Паисий"-гр. Мадан, решихме да дарим събраните от нас средства за екскурзия и празненство на стойност 200 лв. на болницата в нашия град (МБАЛ "Проф. Д-р Константин Чилов" ЕООД-гр. Мадан) - за борбата с коронавируса. Ние Ви подкрепяме и Ви пожелаваме много здраве и успех!"

С този текст и с рисунка с пъстроцветна дъга, усмихнато слънце, волни пеперуди и четирилистна детелина малчуганите от малкия миньорски град уведомили местната болница за дарението си. Сигурно са събирали парите дълго време и са се надявали в края на учебната година да си организират нещо наистина различно. В малкия град е така - родителите не са високо платени, трудно заделят средства за скъпи и луксозни подаръци. Това не означава, че по-малко обичат своите деца. Напротив. Дават мило и драго за тях, но и от малки ги учат да ценят и уважават доброто, истината, човечността. Ръководството на болницата в Мадан е трогнато от благородния жест на второкласниците и със сигурност, когато трудният момент премине, ще организират празненство за малчуганите.

***

"Едно дарение на един герой! Моят герой - Коко!" С тези думи развълнуваният директор на врачанската болница Петър Керемедчиев показа преди дни писмото на най-малкия дарител на здравното заведение - 7-годишният Никола. Преди година многопрофилната болница във Враца едва не фалира, а сега води битка с коронавируса благодарение и на своите дарители. Когато обаче един от тях е едва седемгодишен, няма как медицинският персонал да сдържи емоциите си. Когато майката на Коко се свързала с д-р Керемедчиев и изразила желанието на детето да дари спестяванията си от 159 лева и 52 стотинки, медикът се опитал културно да откаже - детето си е събирало паричките, защото явно е имало мечта.

Популярни публикации