неделя, 3 май 2020 г.

Българите ликуват след тази новина за летните почивки! Пускат безплатни...

Безплатни чадъри и шезлонги по българското Черноморие - това е една от идеите на Министерството на туризма за спасение не летния сезон, според министър Николина Ангелкова, която коментира темата пред BG On Air. Но тя подчерта, че подобно решение зависи и от самите концесионери на плажната ивица. "Готови сме с препоръки за това как да се работи в условията на тази зараза и спазването на изискванията след извънредното положение и мерките, които следва да се приложат, така че да може да се намали опасността от разпространение на коронавируса", казва Ангелкова. През годините дебатите по повод цените на плажните услуги винаги са били на дневен ред у нас, като най-често хората се оплакват, че са принудени да плащат десетки левове, за да се доберат до най-красивите части от морската ивица.

Забраната падна от днес, планините вече са отворени

От днес пада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини. Това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, който възложи кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения.
Няма да бъде пуснат обаче градският транспорт към такива места, както и лифтовете. Затворени остават хижите и туристическите обекти.

Софиянци ще могат да посетят Витоша, но при спазването на строга организация на противоепидемичните мерки, изтъкна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Родители на деца до 14 години също ще могат да ползват еднократна помощ

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.
"Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март,също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна", коментира Сачева пред БНТ.
По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че към момента тя работи.

Популярни публикации