четвъртък, 16 април 2020 г.

София се блокира за влизане и излизане от тази нощ (видео)

По предложение на Национални оперативен щаб премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравни министър Кирил Ананиев да издаде заповед да се затвори столицата от утре, 00.0 ч. на 17 април. Заповедта ще важи до второ нареждане.

„Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, която е основното огнище, с най-много заразени с Covid-19-19. Всички тези хора са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни в близката седмица. И този процес продължава, както вчера, така вероятно и утре, и в други ден“, коментира Венцислав Мутафчийски.

Каракачанов: Във вторник ще обсъдим как да облекчим режима

На Коалиционния съвет във вторник между „Патриотите” и ГЕРБ ще бъдат обсъдени възможностите за облекчаване на режима на самоизолацията. Това обяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” по "Нова телевизия" вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Една от мерките, които обсъждахме този вторник, но оставихме решението за следващия вторник, е как да бъде облекчен режимът, за да могат хората да се движат по-свободно. Натрупва се енергия, хората стоят затворени, нормално е да се помисли как планините и парковете да бъдат по-достъпни за спорт, за туризъм. Хората не могат да стоят месеци наред затворени”, коментира вицепремиерът.

12 банки ще отпускат безлихвен заем до 4500 лв. на безработните

Дванайсет от най-големите банки в страната искат да участват в програмата на Българска банка за развитие (ББР), според която ще могат да отпускат до 4500 лв. безлихвени заеми на физически лица. Гаранционната програма е на ББР и по нея ще си партнира с тези банки по отпускането на кредитите на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 (служители в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица).

Припомняме, че тази мярка ще бъде финансирана с 200 млн. лв. от увеличението на капитала на Българската банка за развитие. В края а март правителството прие решение за увеличаване на капитала на ББР с общо 700 млн. лв.

Извънредно заседание на парламента, ще изслушат Борисов заради COVID-19

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 21 април 2020 г. от 13.00 часа.

В дневния ред на заседанието, свикано на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, е изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Мутафчийски заплаши хранителните магазини със затваряне

Днес се стигна няколко пъти да се обаждам на представител на големите хранителни вериги, за да ги предупредим, че ако продължават да не упражняват никакъв контрол при достъпа, ще се принудим да препоръчаме затваряне на магазините и налагане на глоби. Това каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски в интервю за bTV. Той коментира, че компаниите са поели ангажимент да осигурят коридори за пазаруване за възрастни хора, но мярката вече е неактуална.

Започва масово тестване в община Сандански

Дарение от 1000 бързи теста за COVID-19 получи болницата в Сандански. Те вече са доставени в МБАЛ „Югозападна болница“ и започва организация за стартиране на масово тестване на населението в общината, съобщи бТВ.

През изминалия зимен сезон в МБАЛ „Югозападна болница“ се наблюдаваха редица случаи на хора с белодробни проблеми, в това число и редица пациенти с тежки пневмонии. Всичко това поражда съмнение в много от местните хора, че вече са се сблъскали с COVID-19.

5 уловки при прекратяване на трудовия договор

При масовото прекратяване на трудови договори работодателите карат работниците да подписват всякакви документи. Работниците и служителите и в периода на извънредно положение не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие, напомнят от Главната инспекция по труда.
Там вече има бумна сигналите за нарушения на трудово-правните отношения.

КАКВО ДА НЕ ПОДПИСВАТЕ

Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например:

Извънредно: Прецакват селата Драгичево, Рударци и Кладница

Трите пернишки села Драгичево, Рударци и Кладница ще бъдат прецакани до часове, след като властите в Перник установиха, че софиянци масово се готвят да отидат по вилите в трите села – при приятели и познати за празниците, научи zaPernik.com.

Пунктът с ченгета, който сега е заставен след световафа за село Драгичево, ще бъде изместен горе при бензиностанция Лукойл, за да може да не пуска никой през великденските празници, включително тези, които ще завият към Кладница, Рударци или Драгичево.

Основанието за пътуване за работа ще отпадне през четирите почивни дни

Няма нова заповед на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за нов режим на напускане на областните градове, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Вчера хората се юрнаха на изходите на София, беше страшно, не знам къде отиват тези хора , коментира главният секретар.

Предстоят четири почивни дни – повечето предприятия и държавни служби не работят, и основанието за отиване на работа ще отпадне, отбеляза още Ивайло Иванов.

Отстраниха кмета на Благоевград след решение на ВАС

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 22 януари 2020 г. по административно дело от 2019 г. на Административен съд – Благоевград.

С решението си административният съд в Благоевград е отменил решение на ОИК – Благоевград, с което е отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград.

Казусът в областния град е за това, че Румен Томов не е заличил в срок една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец.

Важни новини за българите, теглили бързи кредити

Фирмите за бързи кредити, обединени в Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), са готови да разсрочват вноски на клиенти, болни от коронавирус и на уволнени заради пандемията, съобщават от асоциацията.

Членовете на АОНК прилагат единен подход спрямо кредитополучателите си, засегнати от COVID-19, от самото начало на извънредно положение в страната, пише в съобщението.

Популярни публикации