четвъртък, 16 април 2020 г.

5 уловки при прекратяване на трудовия договор

При масовото прекратяване на трудови договори работодателите карат работниците да подписват всякакви документи. Работниците и служителите и в периода на извънредно положение не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие, напомнят от Главната инспекция по труда.
Там вече има бумна сигналите за нарушения на трудово-правните отношения.

КАКВО ДА НЕ ПОДПИСВАТЕ

Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например:
да не подписват споразумение за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие;
да не подписват прекратяване на трудов договор със задна дата;
да не подписват заповед за прекратяване на трудов договр без вписани в нея обезщетения и парво на отпуски;
да не подписват заявление за неплатен отпуск, ако не желаят да излизат в такъв;
да не подписват заповеди със заадна дата, че са си ползвали отпуските за годината и за предходни години, без реално да ги ползват.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА

Работодателят следва да предостави веднага на работника си заповедта за прекратяване на трудовите договори,
в която да са отразени всички дължащи им се обезщетения - за неизползван платен годишен отпуски, за неспазено предизвестие, ако им се дължи такова, за придобито право на пенсия и др.

Срокът на предизвестие тече и по време на ползването на законоустановен отпуск. При сигнали, в които се съдържат данни за престъпление, ГИТ ще информира Прокуратурата, казват още от там.

СИГНАЛИТЕ

Близо 700 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по труда,
откакто е обявено извънредното положение на 13 март да вчера. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период. Най-много от тях касаят заплащането на труда – около 1/3 от всички сигнали. Следват сигнали, свързани с прекратяване на трудовото правоотношение.

Инспекцията по труда е прекратила към момента плановите проверки
и е насочила усилията си към решаване на сигналите. Извършват се проверки на спазването на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19, като при наличие на нарушения, контролните органи ще дават задължителни за изпълнение предписания и търсене на административнонаказателна отговорност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации