вторник, 14 април 2020 г.

Важно от сесията на ОбС - Благоевград: Освобождават от наемни вноски концесионерите на общински имоти и временни търговски обекти!

Председателят на Общински съвет - Благоевград Андон Тодоров свика редовна сесия в зала "Пейо Яворов" днес, на която общинските съветници гласуваха по 15 точки от Дневния ред. Предвид извънредното положение в страната и спазването на противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на коронавирус, заседанието се проведе на закрити врата за граждани.



14 точки от Дневния ред бяха приети, а една беше отхвърлена. И тя бе - Предложение на кмета на Благоевград Румен Томов да се облекчи процедурата по прекратяване на съсобственост с граждани и фирми на имоти до 30 кв. м. и това да става само със заповед на градоначалника и одобрение на цената от Комисията по икономика и приватизация в ОбС – Благоевград . Председателят на комисията Кр. Роячки, заяви:, че според него предложението на кмета е изземване функциите на общински съвет. "Мисля, че ОбС е достатъчно разумен за да взема решения. Правя предложение да отхвърлим точката. ", категоричен бе Роячки.

Други двама съветници, го подкрепиха като казаха, че прехвърлянето на имот без търг не е съвсем законно, а и дава възможност да се позволят еднолични действия на кмета Томов, което създава предпоставка за корупция. След тези дебати предложението на кмета не мина. Във връзка с разпространението на COVID- 19 и обявеното решение на Народното събрание от 13. 03. 2020 г. съветниците обсъдиха и гласуваха по предложение за освобождаване от заплащане на наемни вноски и концесионни плащания на наемателите и концесионерите на общински имоти и търговски обекти в областния град.

Съвтниците отхвъриха предложение това да важи само за редовните платци, които са внесли всичките си наеми до края на 2019 година , така решението важи за всички наематели .

До влизането в сила на решението, всеки който изплати дължимите средства за 2019 година, може да се възползва от бонуса. Наемателите на пазара в Благоевград и временните търговски обекти, които са засегнати от извънредното положение също ще бъдат освободени от задължения.

Източник: https://m.struma.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации