неделя, 12 април 2020 г.

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи мерки в компенсация на търговците, след като от днес пазарите в София отново бяха затворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Кооперативните и цветни пазари в София няма да работят днес 12 април, а от понеделник до сряда (13-15 април) търговците ще могат да отворят и да продадат продукцията, с която разполагат. От 16 април пазарите отново се затварят до второ нареждане.


Фандъкова съобщава, че за времето, в което не работят, търговците на общинските пазари няма да плащат наем, а 3 месеца след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема. Предложението като мярка ще се внесе за обсъждане в общинския съвет на 16 април.

Броят на посетителите в последните дни нарасна в пъти и осигуряването на нужното разстояния и ред, не могат да се гарантират дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението. Именно множеството нарушения бяха причината затворим Женския пазар, посочва Фандъкова.

Припомняме, в края на изминалата седмица със заповед на Кирил Ананиев се отвориха пазарите. Струпването на хора наложи въвеждане на допълнителни мерки като КПП-та, които обаче не дадоха резултат и бе издадена повторна заповед за затваряне.

Кметът припомня, че София е милионен град и спазването на мерките за физическа дистанция на много места е трудно. "В същото време в града ни има най-много граждани заразени с COVID-19. Това са фактите, с които трябва да се съобразим, за да запазим живота и здравето на максимален брой хора."

Източник: https://news.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации