сряда, 15 април 2020 г.

Училищата ще плащат интернета на социално слаби ученици

Училищата вече имат право да плащат сметките за интернет на семействата на ученици, които по социални причини не разполагат с онлайн достъп. Това реши правителството на днешното си заседание. Целта е да се осигури възможност за онлайн обучение за всички ученици в условията на обявеното извънредно положение.

Поемането на разходите за интернет на ученици от социално слаби семейства става възможно чрез промяна в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Училищата занапред ще могат да правят това във всички случаи, когато присъственият учебен процес е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което се налага преподаване от разстояние в електронна среда.


Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес на територията на училищата.

Промените се налагат във връзка с част от въведените на територията на България противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса COVID-19, заради които бяха преустановени учебните занятия в училищата.

Тъй като обявеното извънредно положение ще продължи поне 2 месеца с възможност да бъде удължено и още, Министерството на образованието и науката (МОН) е започнало действия за създаване на организация за обучение на учениците в дигитална среда. Благодарение на установеното партньорство между учители, родители и доставчиците на услуги близо 89% от учениците в страната бяха включени в обучение в електронна среда.

„Прилагането на тази форма на обучение ще постигне очакваните резултати при условие, че може да обхване максимално голям брой ученици. Поради липса на технически условия – мобилни устройства и/или интернет свързаност – част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда“, гласи изявлението от Министерския съвет.

По тази причина МОН предлага да бъдат използвани възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет свързаност, за включването им в дистанционна форма на обучение в условията на наложените противоепидемични мерки. Идеята е за периода, в който присъствените учебни занятия са прекратени, училищата да могат да извършват разходи за осигуряване на интернет свързаност за тези ученици.

Източник: https://www.economic.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации