четвъртък, 9 април 2020 г.

Здравната каса ще плаща лечението и тестването за Covid-19

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме лечението на всички хора, които са болни от COVID-19. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредбата за основния пакет от здравни дейности, заплащани от НЗОК, публикувани на сайта за обществени обсъждания. Министерство на здравеопазването предлага в Наредбата за основния пакет здравни дейности да се предвиди възможност за диагностика на съмнителните и заболелите лица с Covid-19 и тяхното болнично лечение в рамките на съответните клинични пътеки.

От ведомството предлагат още и така нареченото PCR изследване също да се поема от Здравната каса. PCR е тестът, който доказва със сигурност, че болните са заразени с коронавирус. Досега той се заплащаше с помощта на дарения.
Освен това се предлага и промяна по отношение на клиничните пътеки. Здравното министерство предлага да се добавят новите кодове за Covid-19 на СЗО към сега съществуващите клинични пътеки за лечение на бронхопневмонии, бронхиолити, вирусни и бактериални заболявания при деца и възрастни.
Целта е да може да се отчитат хората с коронавирус и касата да плаща лечението им. „Също така ще се създаде нормативно основание при необходимост от болнично лечение пациентите с COVID-19 да бъдат хоспитализирани и лекувани по съответните клинични пътеки, в рамките на които и понастоящем се осъществява лечение в областта на съответната белодробна, бактериална и вирусна патология за сметка на НЗОК“, пише в мотивите на Министерството на здравеопазването Предстои Надзорният съвет на Касата да определи размера на заплащане, както и да сключи анекси към договорите си с лабораториите за извършване на PСR тестовете за Covid-19.

Източник: https://www.economic.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации