понеделник, 20 април 2020 г.

Ухапано от куче дете осъди община за 9 000 лв.

Момиченце на 9 г. заведе дело чрез майка си за обезщетение от община Шумен след ухапване от улично куче. Районният съд в Шумен е присъдил на майката, като законен представител на малолетната си дъщеря, да бъдат изплатени 9 000 лв за преживени болки, страдания и стрес, причинени от безстопанствено куче. Към това се добавят и 1428 лв държавна такса и възнаграждение на вещо лице по делото.

Инцидентът станал на 12 юни миналата година в кв. „Тракия“, докато детето с родителите си преминавало край кебапчийница. Без причина детето било нахапано по лявото бедро от рижаво куче на петна с ушна марка на ухото. С такси стигнали до спешна помощ, където й направили инжекция против тетанус, последвал и пълен курс противобясна ваксинация.
Най-лошото било, че раните се възпалили и се наложило допълнителна медицинска интервенция. Останали и белези, които няма да се заличат. Освен това детето се страхувало да излиза от дома и все още стресът не бил отшумял.

Преди да заведат дело, родителите отправили искане за доброволно плащане на 15 000 лв обезщетение, но от кметството го отхвърлили.

По време на делото позицията на юриста им също била, че искът е прекомерен, не е сигурно, че кучето е безстопанствено, а освен това изтъкнал, че общината е направила всичко по темата „улични кучета“. Приета е програма за овладяване на популацията, действа и приют, където се кастрират и задържат злонравните кучета.

В съдебното решение се казва, че „независимо дали безстопанствените кучета са настанени в приют или са върнати на местата, от които са били взети след маркирането им, отговорност за тях винаги според закона носи общинат“. Освен това без значение е и обстоятелството, че са представени писмени доказателства за взети мерки по програми, свързани с ограничаване на популацията на бездомни кучета, защото това не означава, че ответникът е изпълнил задължението си за конкретния инцидент, който е предмет на делото.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

https://trud.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации